Rolul unei eoliane si avantajele oferite de ea

Started by Alex, November 07, 2021, 06:38:10 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Alex

Multi stiu,putini cunosc,hai sa detaliem un pic rolul unei eoliane si cam ce poate ea sa faca:
Turbinele eoliene de putere mică (200 ÷ 2000W) pot fi utilizate numai în zonele în care viteza medie a vântului este mai mare de 3 m/s. Aceste turbine eoliene sunt concepute și pentru a fi în măsură să stocheze energia electrică direct într-un set de baterii; bateriile pot conține un controler pentru a evita supraîncărcarea.
Când viteza vântului este suficientă, adică mai mare de 3 m/s, turbina eoliană produce energie electrică care poate fi utilizată pentru alimentarea sistemului sau încărcarea bateriilor. Când nu bate vântul, sistemul (consumatorii) este alimentat de energia stocată în baterii.
În cazul unei turbine eoliene funcționarea este foarte simplă: aceasta generează energie electrică atât timp cât bate vântul. Energia generată poate fi transferată automat în bateriile de acumulatori, de unde este transformată apoi în tensiune de 220 V/50 Hz necesară alimentării oricărui tip de consumator electric.  Când nu bate vântul se poate folosi energia stocată în acumulatori, după descărcare, acumulatorii se reîncarcă la apariția vântului când alternatorul eolian este pus în mișcare de elice. Numărul acestor baterii de acumulatori trebuie să fie proporțional cu durata de timp pentru care doriți să aveți energie electrică când nu există vânt; astfel este bine să aveți un număr de baterii care să poată înmagazina cel puțin de 4 ori (ideal ar fi ca energia înmagazinată în acumulatori să fie de 10 ori mai mare) cantitatea de energie electrică pe care o debitează alternatorul eolian, adică, 4 KW pentru un generator eolian de 1 KW/oră, 20 KW pentru un alternator de 5 KW/oră, sau 40 KW pentru alternatorul de 10 KW/oră.  Bateriile  speciale  dedicate  acestei  activități  pot  folosi  80%  din  capacitatea  lor  sau  chiar  100% fără pericolul de a le distruge, astfel din 3 KW înmagazinați putem folosi fără niciun risc 2,4÷3 KW; reîncărcările complete pot fi în număr de 800÷1000 ori.
Un televizor cu o putere de 100 W va consuma 500 W în 5 ore de funcționare, iar în 10 ore de funcționare va consuma 1 KW. O instalație de aer condiționat cu o putere de 1 KW/oră va consuma 5 KW în 5 ore de funcționare. Frigiderul și o combină frigorifică cu un consum de 100 W/oră fiecare, vor funcționa și ele aproximativ 10 ore (5·2 = 10 ore) din 24, deci vor consuma maximum 1 KW/24 ore. Iluminatul încăperilor nu va depăși să spunem 6 becuri concomitent (6 becuri · 100 W = 600 W/oră) timp de 5 ore, ele vor consuma 3 KW.
Consumatori care pot fi alimentați de la o eoliana de 1KW sunt:
Frigider, congelator, mașină de spălat, televizor, iluminat încăperi, ventilatoare, cuptor cu microunde, PC, încărcătoare.
Si cateva mici detalii despre vant:
(a) "Vant slab" = ating o viteza de pana la 5 m/s (maxim 18 km/h).(b) "Vant moderat" = ating o viteza cuprinsa intre 5-8 m/s (18 -29 km/h).(c) "Vant puternic" = ating o viteza care depaseste 8 m/s (peste 29 km/h).(d) "Vant slab pana la moderat" = vant care atinge, in anumite momente si in anumite locuri, o viteza de maxim 8 m/s (29 km/h).
In încheiere,eoliana se alege în funcție de bancul de baterii existent,ai banc de baterii pe 24V cumperi eoliana de 24V ,ai banc de baterii pe 48V cumperi eoliană pe 48V,mai multe detalii despre eoliene și fotovoltaice puteți afla și pe grupul nostru de Facebook aici:
https://www.facebook.com/groups/sistemefotovoltaiceprivate

Sistem hybrid: 5 KWp panouri Canadian solar pe invertor EaSun IGrid SV II 5KW,eoliana 1KW

Alex

Sistem hybrid: 5 KWp panouri Canadian solar pe invertor EaSun IGrid SV II 5KW,eoliana 1KW